De zomers worden steeds warmer en langdurige hittegolven zijn geen uitzondering meer. Voor kwetsbare groepen zoals ouderen, jonge kinderen en mensen met een chronische aandoening kan hitte levensbedreigend zijn. Ook de leefbaarheid in wijken komt onder druk te staan. Daarom is het advies om een lokaal hitteplan te hebben.
Een lokaal hitteplan helpt om:
- Kwetsbare groepen tijdig te beschermen
- Zorg-, welzijnspartners en maatschappelijke organisaties te activeren
- Bewoners bewust te maken van wat ze zelf kunnen doen door een communicatiecampagne tijdens warme periodes.
Zet vandaag de eerste stap. Inventariseer wat er al gebeurt in jouw gemeente en verbind partijen om samen een lokaal hitteplan op te stellen. Zo maak je jouw gemeente weerbaarder tegen (extreme) hitte – en zorg je voor een gezonde, veilige leefomgeving voor iedereen.
Ook het gezond inrichten van de openbare ruimte kan hittestress beperken. Denk aan maatregelen zoals meer schaduwrijke routes, koele plekken, groene daken en waterpunten. Lees meer in de menukaart Hitte en Handreiking Integraal Actieplan
Aansluiting bij landelijke aanpak
De urgentie om lokaal in actie te komen sluit aan bij de landelijke koers. Op 2 juni 2025 presenteerde de Rijksoverheid de Hitteaanpak 2025: Samen voorbereid op de gevolgen van hitte. Deze aanpak benadrukt het belang van samenwerking tussen overheden, zorginstellingen en burgers om Nederland weerbaarder te maken tegen extreme hitte. Gemeenten spelen hierin een sleutelrol.